Ce este transportul rutier de marfa?

Prin transportul rutier de marfa, intelegem ca orice operatiune de transport ce se va realiza cu autovehicule rutiere pentru deplasarea marfurilor si a obiectelor dintr-un punct in altul.

Datorita cererilor mari pentru serviciile de transport, acestea sunt intr-o continua crestere, dezvoltarea si modernizarea drumurilor si a retelelor stradale.

Avantajele transporturilor rutiere:

Avand o mobilitate deosebita autovehiculele fac accesul transporturilor de marfa in zone greu accesibile unde alte mijloace de transport nu o pot face.
Cu ajutorul masinilor de transport se pot efectua servicii directe de la furnizor la beneficiarii marfurilor din tara respectiva sau din strainatate, evitand astfel manipulari costisitoare si pierderi de timp si calitative.

Pe segmentul de transport pe distante mari rulajul mijloacelor de transport cu autoutilitare si camioane de transport este cel putin de trei ori mai ridicat decat cel al transporturilor pe caile ferate sau aeriene, ceea ce duce la accelerarea proceselor de productie si desfacere.
Mijloacele de transport auto pot asigura livrari succesive, la termenele stabilite, iar beneficiarii nu vor mai avea probleme cu stocurile de marfa pe perioade lungi de timp, eliminand depozitarile excesive, deprecierea marfurilor pe timpul depozitarii, blocarea unor fonduri de investitii in stocuri mai mari.

Un alt avantaj al transporturilor auto de marfa este acela ca autoutilitarle de transport pot fi redirijate foarte usor catre alte destinatii in functie de cerintele si nevoile beneficiarului.

Incepand de la asezarile rurale sau asezarile izolate pana la marile orase, oamenii se bazeaza pe functionalitatea transporturilor rutiere de marfa, pentru a beneficia de produsele de care au nevoie in viata de zi cu zi.
Datorita transporturilor rutiere, beneficiem astazi de absolut toate produsele si obiectele ce se regasesc in casele noastre, cu ajutorul transporturilor, beneficiem de comoditate, de la obiectele de uz casnic pana la alimentele care ne sunt vitale.

Mai mult de 68% din totalul marfurilor regasite in magazine sunt distribuite cu ajutorul masinilor de transport si a autocamioanelor, fiind extrem de fiabile si asigurand servicii flexibile, camioanele pot strabate drumurile oriunde in Europa si sunt printre putinele moduri de a transporta marfurile dintr-o locatie in alta.
Pentru distribuirea majoritatii obiectelor, pur si simplu nu exista o alta alternativa viabila la transportul rutier.